Начало
 
За нас
 
Продукти
 
За Ковачевци
 
За контакт
  за повече информация посетете
община Ковачевци в интернет
www.kovachevtsi.com
 

ИСТОРИЯ

Община Ковачевци е разположена в западната част на страната и отстои на 55 км югозападно от гр. София и на 25 км в същата посока от гр. Перник. На североизток граничи с община Перник, на югоизток с община Радомир и на запад с община Земен.
Не е установено кога възниква Ковачевци. За неговото съществуване съдим по някои археологически находки, които разкриват, че в този район е имало живот още в началото на нашата ера. Непосредствено след Освободителната руско-турска война и Кресненско-Разложкото въстание тук приижда населението от други краища на България. Идват бежанци от Пиринския край. Между бежанците са и Димитър Тренчев и Параскева Досева, родители на Георги Димитров.

 

ДОМ НА КУЛТУРАТА

На 9 юли 1949 г. е обявен анонимен национален конкурс за изработване на проект за изграждане на Дом паметник в с.Ковачевци. Замисълът е да се увековечи делото на Георги Димитров. Одобрен е проектът на архитектите Петър Райков и Йосиф Йосифов, по който през 1953 г. започва строителството. Домът паметник е завършен през 1956 г. Сградата хармонизира с околната среда и придава ново значение на цялостния облик на селището. Сградата е открита по случай 75 – годишнината от рождението на Георги Димитров – 18 юни 1957 г.

На територията на общината функционират три музейни сбирки в селата Ковачевци, Лобош и Светля.

 

ХРАМОВЕ

Православен храм “Св. Симеон Стълпник” с. Егълница
Православен храм “Св.Харалампий” с. Лобош
Православен храм “Св.Арахангел Михаил” с. Косача
Православен храм “Св.Неделя” с. Сиришник
Православен храм “Св.Богородица” с. Светля

 

На 13 и 14 Януари е Общинският празник на кукерите и сурвакарите

 

ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

В с. Ковачевци се намира и Националният детски екологичен комплекс. Той предлага прекрасни условия за ученически отдих, туризъм и спорт. Същият е единствен в страната и се явява специализирано заведение за учебно-възпитателна дейност, за укрепване здравето на деца и ученици от всички възрасти. Комплексът е уникален в архитектурно отношение и изключително запазен в екологично отношение.
Разположен е на 60 км югозападно от София.

Язовир "Пчелина" се намира на територията на община Ковачевци. Използва се за любителски риболов, развиват се екстремни спортове: водни ски, воден парапланеризъм и др. Ежегодно във водите на язовира се осъществява подготовката на националните отбори по гребане.

 
 
Аматица- АД © 2008
 
 
 
Real Time Web Analytics